water in Afrika

“Was je je kleren in de rivier?” vroeg de grootmoeder van Stephan, haar eerlijke blik verraadde de ernst van haar vraag. Toegegeven, ze is bijna 90, maar nee, ik was mijn kleren dus niet in de rivier. Ik woon in een huis met stenen muren en een dak erop, met stromend water en electriciteit. En ja hoor: een heuse, speciaal uit Belgie ingevoerde Bauknecht. Al moet ik toegeven dat mijn kleren er niet even schoon uitkomen als in Belgie. De rode aarde en het hardnekkige stof van het droge Afrika kruipen duidelijk in je kleren. Letterlijk dan.

Stromend water is echter niet vanzelfsprekend voor Afrikanen. Het dorpje naast me – de ‘kijiji’ in het Kiswahili – deelt 1 enkel kraantje. Elke morgen hoor ik een aantal mama’s met hun emmer naar het kraantje wandelen, om 6u ‘s ochtends, want dan begint de dag in Ngulelo. De kracht van het water die op de bodem van de emmer klettert, maakt me doorgaans vroeger wakker dan mijn wekker.

De laatste twee ochtenden werd ik bovendien wakker met bakken zonlicht die krachtig door het gordijn heen hun weg naar binnen baanden. De koudste tijd van het jaar is weer voorbij, in Juli en Augustus halen we in Tanzania onze trui boven en klagen we.. bij 15 graden. Het regenseizoen is nog niet begonnen, vandaar het stof. Over regen in Afrika is al veel gezegd en geschreven. Maar dat begrijp ik wel, het heeft een zekere betovering als je ernaar verlangt. De geur van een geweldige bui die het Afrikaanse stof temt, het doet je wat. Het doet me soms denken aan de geur van de Vlaamse bossen na Maartse buien of Aprilse grillen, maar dan anders natuurlijk. Uiteindelijk kan je het meisje wel uit Vlaanderen halen, maar Vlaanderen niet uit het meisje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.