Halloween

Aangezien ik niet in Amerika ben opgegroeid, ben ik als kind nooit wezen “trick or treaten“. Als rechtgeaard Rooms Katholiek meisje, was ik gezegend met het ritueel “Drie Koningen” om zoveel mogelijk snoep af te troggelen van de buren. Op school lazen we dan het Bijbelverhaal waarmee we ons geweten susten als we ‘s avonds buikpijn hadden. Toch denk ik niet dat veel mensen weten welk verhaal aan de bron ligt van Halloween.

De Kelten geloofden zowat 2000 jaar geleden dat de ziel van overleden ‘slechte’ mensen bleef zwerven tussen de Hemel  (of hun versie ervan) en de maan. Op de avond dat de druiden ritueel offers brachten aan ‘the Lord of the Death’ om hem gunstig te stemmen na de oogst, keerden deze verdwaalde zielen een dagje terug naar de bewoonde wereld. Het geloof was dat de slechte zielen eten en onderdak moest aangeboden worden of een jaar vol onheil zou de levenden ten deel vallen:  “trick or treat” dus. De dode ziel zou zelfs proberen om het lichaam van de levende over te nemen.  Natuurlijk zou de dode een voorkeur hebben voor het mooiste, jongste en/of gezondste lichaam en dus gingen de levenden zich zo afstotelijk mogelijk verkleden.

Een leuke anecdote.. Maar leg dat maar eens uit aan een 7-jarige – met lievelingskleur roze – die het toverwoord ‘verkleden’ heeft gehoord. Geen blonde haar op haar hoofd dat eraan denkt zich lelijk te maken! Nee, we twijfelen alleen tussen prinses en bloemenfee. De 5-jarige zus doet haar reputatie van avontuurlijk karakter eer aan en wil omgetoverd worden in een Indiaan. (Of moet ik zeggen ‘native American‘?)

Zo komt het dus dat ik de laatste dagen mijn best heb gedaan face paint, bloemetjesjurk, vleugels, glitterspray, verentooi en leren rokje.. op de kop te tikken. En zo zal mijn fotogallerij morgen uitgebreid worden met  ‘Almond Blossom Fairy’ en ‘Pocahontas’.. en een trots mama die haar kindjes toch zo mooi en schattig vindt. Als die zombie’s dat nu ook maar niet vinden..

Halloween

Celeste veranderde ‘s ochtends nog snel van idee: ze wou ‘sterrenkoningin’ zijn ‘because she puts the glow into the moon’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.