Da komt ni goet ni

Er zijn dagen dat ik wakker word met zonnestralen die zich een weg banen door de gordijnen, een fijn temperatuurtje, fluitende vogeltjes in de tuin en een vrolijk neuriende tuinman.. Omgeven zijn door veel open ruimte, zonneschijn, prachtige natuur, erg relaxte mensen, het zijn slechts enkele van de elementen die me hier houden.

Spijtig genoeg zijn er ook dagen dat ik mijn haren uittrek bij de incompetentie rondom me, het gebrek aan respect voor hun eigen schone natuurlijke omgeving, de alomtegenwoordigheid – en aanvaarding – van corruptie.. Soms vraag ik me af wat ik hier nu weeral kom doen. Dat zijn de momenten dat ik besef: het draait hier vierkant, dit komt nooit meer goed.

Ik schreef nog maar net vorige week over het algemene gebrek aan respect voor dieren bij Afrikanen en kort erna kwam ik een schrijnend verhaal te weten..
Uit Zuid-Afrika werden 5 (of 6 – naargelang de bron die je raadpleegt) black rhinos ingevoerd om zo het totaal van deze bedreigde diersoort in de Serengeti weer op te voeren. Het plan was om in de loop van de volgende 2 jaar zo’n 30 neushoorns te importeren. Een smak geld werd er dan nog eens tegenaan gesmeten door wildlife conservation funds en verschillende anti-stropers bewegingen om de veiligheid van de beesten te garanderen. (De grootte van de som is weer afhankelijk van de bron die je raadpleegt maar de Duitse kranten spraken over 2 miljoen euro – toch niet min..)

Met heel veel poeha was er een grote ceremonie in de Serengeti, zelfs president Kikwete zelf vloog naar daar, maar hij is dan ook de president van het land en de keizer van de poeha.
Enkele maanden later hebben ze wel moeten toegeven dat ze het beest – ondanks zijn tracking device en een zogenaamde elite guard – kwijt waren geraakt en na een speurtocht van enkel dagen hebben ze hem teruggevonden: dood, de hoorns eraf gesneden.. Gruwelijk natuurlijk, maar als er geld mee gemoeid is, zijn veel mensen hun scrupules snel kwijt en de schaamte makkelijk voorbij.
Natuurlijk reageerde de wereld met algemene ontsteltenis en kritiek. Maar kritiek glijdt ongetwijfeld over Kikwete’s rug zoals druppels over een eend haar kont want we hebben het hier wel over de man die een highway door de Serengeti wil trekken.

Tanzania staat spijtig genoeg bekend als een groot leverancier voor illegale smokkel naar China, waar er nog veel vraag is naar exotische dingen als ivoor en neushoorn. (Naar de geneeskrachtige eigenschappen van neushoorn is in de Westerse wereld trouwens veel onderzoek gedaan maar er zijn er nooit gevonden – doch dit geheel terzijde.)
Niet alleen is er met deze handel veel geld gemoeid maar ik vrees dat de algemene moraal hier gewoon wat anders ligt. Zo ontwierp Kikwete een voorstel om de tonnen in beslag genomen ivoor alsnog te verkopen maar dit voorstel werd afgewezen door de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Kikwete ging daarop meteen blazen dat er een anti-Tanzania campagne aan de gang was en nu probeert hij de wet te omzeilen met te zeggen dat er enkel een verbod op de handel van ruwe ivoor rust en dat hij het verwerkt wel kan verkopen.
Mijn maag draait zich om als ik dit soort dingen hoor..

En spijtig genoeg is het wanbeleid ook voelbaar op kleine dagdagelijkse schaal. De verkiezingen zijn hier net voorbij en alle fondsen zijn daar duidelijk naartoe gegaan: verschillende overheidsinstellingen hebben hun gehele begroting nu al moeten schrappen voor 2011 omdat onderhoudsgeld etc gewoon gebruikt is. Zo is de elektriciteitstoevoer tegenwoordig erg labiel, om het nog netjes te zeggen, de mensen van Tanesco (de electriciteitsmaatschappij) zelf klagen dat ze verschillende lijnen en installaties dringend moeten vernieuwen maar het geld daarvoor is er gewoonweg niet. Zanzibar zat vorig jaar zelfs 3 maanden zonder stroom. Maar alle blanke bedrijven gaan dan meteen over op generator en op diesel maakt de overheid nu eenmaal ook geld. De arme Afrikaan in zijn hut klaagt er niet over..

Ach.. Mijn gezeur brengt natuurlijk ook geen aarde aan de dijk. En ik klink al snel als een racist. En je kan me inderdaad vragen wat ik hier dan in godsnaam doe.. Maar mijn ogen ervoor sluiten, lukt me dan ook weer niet.

no comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.