Albinisme en meer

Iedereen weet wel wat een albino is: een mens of dier zonder pigment, dus: witte huid en rode ogen. Het wordt in het algemeen beschouwd als een afwijking of zelfs misvorming omdat middelmatige mensen zoals u en ik wel pigment hebben natuurlijk, maar bij dieren levert het soms leuke dingen op vind ik.

Ik vraag me soms af of het in Afrika vaker voorkomt omdat ik ze hier meer zie dan in Europa, maar misschien valt het gewoon meer op. Natuurlijk is albinisme gevaarlijk in een tropisch land: de pigmentloze huid verbrandt veel sneller. Maar in Tanzania een albino zijn, is voor meer redenen gevaarlijk. De lokale bevolking kent hen namelijk magische krachten toe en daarom worden ze vaak vermoord en vervolgens in stukken gehakt. De lichaamsdelen – en vooral de genitaliën blijkbaar – worden dan voor vele duizenden dollars verkocht aan zogenaamde ‘tovenaars’. Vorig jaar stierven er in Tanzania zowat 30 albino’s. Als die berichtgeving al klopt natuurlijk, maar zelfs één geval vind ik uitermate choquerend. Ik heb gehoord dat het in Burundi ook regelmatig gebeurt.

De regering laat het echter niet gebeuren, gelukkig. Er is een grote campagne geweest om dit soort toestanden tegen te gaan. Sommige verdachten zijn terecht gesteld en zelfs ter dood veroordeeld. Maar tegenwoordig zit er zelfs een man met albinisme in de National Assembly en er wordt hard gewerkt aan een wet om albino’s beter te beschermen, maar bijvoorbeeld ook om hen gelijke rechten te geven inzake tewerkstelling en zo.

Het is spijtig genoeg niet het enige geval van zwaar onrecht dat voortkomt uit onwetendheid, vooroordelen en bijgeloof. Mentaal gehandicapten vormen nog zo’n ongelukkige groep. Vaak wordt een andersvalide kind als het geboren wordt, vol schaamte gedood of verstopt. De vader van het kind verlaat de moeder met recht en rede want zij zal het onrecht dat hen werd aangedaan wel verdiend hebben.

Mijn vroegere buren in Tengeru runnen een opvangcentrum voor verstandelijk andersvaliden kinderen. Zo helpen ze niet alleen de moeders om in te staan voor hun inkomen, maar ze doen met de kinderen ook aan intellectuele én fysieke therapie om ze hun vol potentieel te laten bereiken. Ze doen ook wat je noemt outreach: ze rijden zelf naar de dorpen van mensen die niet in het centrum geraken. Ook is er een workshop die op maat gemaakte bruikbare hulpmiddelen zoals rolstoelen maakt. Er wordt zelfs aan preventie gedacht door vroedvrouwen die nogal veel baby’s met zuurstoftekort op hun palmares hebben, te gaan heropleiden. And last but not least: ze doen hun best om het stigma te doen verdwijnen.
http://www.sibusiso.nl/

Een supermooi project vind ik het. De luxe-lodge op de heuvel ernaast ‘Kigongoni Lodge’ sponsort het project en deze lodge is bovendien één van mijn favoriete plekjes om een dagje met de kinderen te gaan zitten/zwemmen/lunchen. Het bedrijf waarop we vroeger woonden was – als goede buur – ook een grote sponsor. Spijtig genoeg hebben ze in het verleden ook al tegenslag gekend met een corrupte manager die heel veel geld heeft gestolen enzovoort. Het lijkt soms dweilen met de kraan open, misschien bewonder ik hen daarom des te meer.
Misschien daarom dat de eigenaars/directeuren recent geridderd zijn in Nederland.

 

Een Albino in Afrika

Een pauw zonder kleurenpracht blijkt nog steeds adembenemend

Atty in 'haar' Sibusiso

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Albinisme en meer

 1. atty hammer roos

  Lieve Sofie,

  Wat schrijf je leuk!! En wat leuk om de foto’s van de meisjes te zien. Ook mooi dat je over Sibusiso schrijft en een link hebt gemaakt. Ik ben nu tot half maart in Tanzania.
  het gaat heel goed bij Sibusiso. Misschien is er een kansje om weer eens bij te kletsen. Ik ben telefonisch te bereiken op het volgende nummer:
  0757288953.
  Met vriendelijke groet en liefs,

  Atty

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.