De mens is een sociaal dier

Tanzanianen werken meestal 6 dagen per week en spenderen hun zondag aan de Kerk en voetbal. De eucharistieviering duurt hier nog uren en daar worden de mooiste kleren voor uit de kast gehaald. Voor het wekelijkse potje voetbal gebruiken ze soms slechts een bijeengebonden ‘bal’ van plastic zakjes – en dat op een grasloos veld, maar toch denk ik bij een doorsnee zondag hier aan wat het in Belgie zo’n 30 jaar geleden moet geweest zijn: kerk en kantine.

Expats spenderen hun vrije tijd hier duidelijk anders. Met al die missionarissen hier loopt de Kerk iets minder snel leeg als in de Westerse wereld maar toch. De verschillen liggen ook elders: om te beginnen vind ik al dat de frequentie cafebezoeken hier uitermate hoog ligt. Niet dat ik klaag hoor, maar het valt op. Het is een oud vooroordeel dat expats drinkers zijn, misschien stamt dit idee uit koloniale tijden waarin huisvrouwen nog hun sherry aan het zwembad nuttigden of zo, maar ik moet toch toegeven dat er een kern van waarheid in zit.. Wat erger is: in het zakje blazen bij een politiecontrole bestaat hier niet dus dronken rijden is hier ook al zowat een algemene sport.

Ook buitenshuis eten is nog betaalbaar dus dat is vaste prik, je komt ook steevast bekenden tegen. Tevens wordt er meer georganiseerd: feestjes bij mensen thuis, festivals in scholen en organisaties, yoga-weekends, fund raisers voor ngo’s en goede doelen.. Expat zijn is hier  een sociaal boeltje. Keerzijde van de medaille: tijdens schoolvakanties bezoeken veel mensen hun familie in het thuisland en dan lijkt de stad dood.

Daarenboven wordt er hier meer gesport: fitnessabonnementen, openluchtzwembaden, vriendinnen tegen het lijf lopen in de ‘gym’, wedstrijden bijwonen.. het behoort hier tot mijn dagelijkse leven. Ik juich het wel toe, moet ik zeggen. Anderzijds ben je beperkt in je keuze: de meisjes doen tennis want dat behoort tot het aanbod van de school. Maar eigenlijk willen ze ballet – wat bij gebrek aan een lerares in deze stad niet tot de mogelijkheden behoort.

Terwijl het recent nog komkommertijd leek op vlak van wat er te beleven viel in Arusha – Kerst en de nasleep is een bekende dooie boel –  bood afgelopen weekend een overaanbod aan keuzes in ontspanning. Een quiz om geld in te zamelen foor ‘food, water, shelter‘, een barbecue voor de rugbyspelers (en aanhang), happy hour op de sportclub met enkele ouders van op school die hadden afgesproken, een rugbywedstrijd de volgende dag, international festival op de internationale school, een strijkskwartet uit Soweto.. Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat ik amper kon kiezen. En hoewel ik amper tijd voor mijn eigen hobby’s ben ik dan maar het ventje gaan toejuichen die zich uitleefde in zijn hobby.

Ik wring me daarbij niet in de slachtoffer-rol hoor: ik geniet pakken meer van een match rugby dan van het meer populaire voetbal in Belgie. Op 1 of andere manier lijkt de sport op het veld ruwer maar vind ik het toch meer een gentlemen’s sport dan veel andere: de regels zijn streng (en volgens mij ingewikkeld), techniek speelt een grote rol, de sfeer na de match is erg amicaal, hooligans zijn niet te bespeuren.. Of ik even blij ben nu Celeste vraagt of ze rugby mag gaan spelen, weet ik als bezorge moeder nog niet helemaal. Ik hou mijn adem al in als ik Aart zie neergaan in een tackle en ik tel mijn zegeningen dat hij een rightwing is, een snelle bovendien.

En het druk siezoen begint duidelijk weer: vanavond een barbecue bij iemand thuis, morgen rugby-training, zaterdag weer een wedstrijd, zondag een verjaardagsfeestje van 3 vrienden (in een hotel met zwembad), volgende week de muscial Lion King op school, ‘cocktails and concertos’ op de internationale school, pub night, het circus is in de stad.. Even mijn agenda bovenhalen 🙂

the Arusha Rhinos

1 thought on “De mens is een sociaal dier

  1. Audrey

    Hoi Sofie, ik ontdekte vandaag je blog via de site van Jan. Heb net al je berichtjes met veel plezier achter elkaar gelezen. Heerlijk om me weer even in Afrika te wanen. Dankjewel daarvoor ! Groetjes, Audrey

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.