no Djoke

Het was Novak Djokovic die me aan het denken zette.. over mijn eetgewoontes. Djokovic stond jaren bekend als de grapjas in het mannentennis, die spijtig genoeg ook al eens werd weggelachen omdat hij toch steeds zijn meerderen moest bekennen in Nadal en Federer. Tot nu.. In een interview las ik dat hij heeft ontdekt dat hij allergisch is aan gluten en sinds hij ze uit zijn dieet schrapte, voelt hij zich geweldig. Dat blijkt, ook uit zijn ranking.

Ik had het woord “glutenvrij” al wel eens gegoogled en er wat over zitten lezen omdat we recent klanten hadden die op hun ‘client details’ “gluten allergy” bij ‘dietry information’ hadden ingevuld. Het leidde tot een milde vorm van paniek in onze kampen want boekweitmeel is nu niet meteen iets wat hier in de supermarkt in de schappen ligt.

Een vriend van me hier in Arusha brouwt zijn eigen wijn. Met hem had ik een gesprek over allergieen omdat ik nog steeds met mijn handen in het haar zit in verband met mijn eigen acuut opgekomen allergie. Ik vermoed dat ik persoonlijk allergisch ben aan sulfer of sulfiet want de eerste tekenen vertoonde ik na een glas wijn. Na het volledig schrappen van mijn toch wel erg regelmatig glas wijn, werd ik eens midden in de nacht wakker met dezelfde verschijnselen en in volle paniek maakte ik Aart wakker (dat toont duidelijk hoe geschrokken ik was, Aart wakker maken is niet zonder risico). Na een brainstorm-sessie kwamen we tot het besluit dat ik paprika’s had gegeten die dag die meer dan waarschijnlijk ook waren bespoten met sulfer of een afgeleide vorm.
Maar goed, ik sprak Erik dus over de zijn eigengemaakte bio-wijn en volgens hem bevat alle wijn natuurlijke sulfieten, er wordt alleen in de industrie nogal wat extra toegevoegd ook. En het gesprek leidde ons tot zijn eigen allergie: ook hij liet gluten wegvallen uit zijn voeding. Ik moet het wel toegeven: hij ziet er duidelijk gelukkiger uit en hoewel zijn lijfje het niet kon verdragen, is hij opmerkelijk afgevallen.

Nu heb ik thuis ook nog twee kleine meisjes die ik elke dag meermaals voed en die klagen zowat dagelijks van buikpijn. Van huisarts naar specialist, van trager eten tot ontwormingspillen, van vermoeden dat ze gewoon excuses verzinnen om hun groenten te laten liggen tot stress na de scheiding.. ik weet niet wat ze bedoelen en hoe het komt maar het is realiteit.

Met mijn mogelijke sulfiet-allergie, Aart’s spinazie-allergie en de meisjes hun tot dusver niet benoemd probleem, zou een mens zich nogal eens vragen gaan stellen.. Is het een ziekte van de tijd dat we niks meer verdragen? Of benoemen we gewoon meer, want van een vermoeid gevoel of wat rode vlekjes gaat men niet dood natuurlijk..

Dus we gaan hier bij ons thuis de experimentele toer op: na meatless Mondays ga ik nu nog een stapje verder. Elke maand schrappen we een mogelijke boosdoener uit ons dieet, we beginnen met gluten. Alle advies is welkom trouwens.

To be continued.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.