een losse tand

Celeste kwam gisteren helemaal over-excited van school: “mama, mama, kijk, mijn tooth is loose!”. Ik heb nog nooit iemand zo enthousiast gezien dat er lichaamsdelen gaan afvallen. Ze was er ook al op aan het wachten trouwens, Axelle zit met een fietsrek in haar mond en kleine zus wou niet achterblijven.

Ik herinner me trouwens de allereerste keer dat Axelle een losse tand had. We waren toen in België, dus het was 2009, Axelle was 6. Net zoals Celeste nu dus. Alleen.. Axelle die begon te huilen toen ze voelde dat haar tand los was! Ik heb gegoogled om haar uit te leggen wat er gebeurde en ik geef toe dat ik zelf niet helemaal wist hoe je lichaam nu wist dat ze die tand moesten afstoten. In feite is het even simpel als geniaal: je kaak groeit maar je tand niet. Zodoende wordt het gat te groot en de kleine tand valt eruit, je lichaam heeft je nieuwe natuurlijk al klaar. Ik zag het bij Celeste nu ook aankomen: ze klaagde steeds vaker dat er stukjes vlees vast zaten tussen haar tanden en vroeg om een tandenstoker, een voorbode dat de tanden te klein worden.

Haar reactie – zo verschillend van de zus – deed me lachen. Maar in feite is het tekenend voor wat ik “second child syndrom” noem. Langs de ene kant is alles makkelijker voor haar want het pad is al gelegd, ze heeft het allemaal al zien gebeuren. Anderzijds staat ze natuurlijk altijd in de schaduw van haar grote zus.

Ondanks de steeds weerkerende vraag “oooooh… are they twins?“, zijn ze nochthans heel verschillend en hebben ze allebei dingen op hun palmares die ze als eerste deden.

Axelle wou perfect kruipen voor ze ging stappen, kon vrij snel praten, leest als de beste en pakt snel talen op. Axelle is geinteresseerd in mensen: kijkt naar je gelaatsuitdrukking, stelt vragen en denkt na over het antwoord. Ze wordt vast actrice, want een dosis drama is haar niet vreemd.

Celeste liep al met 9 maanden (erg wankel maar ze ging wel), verspreekt zich nog steeds geregeld, kan zichzelf in haar eigen wereld geweldig bezighouden, heeft een ontegensprekelijke spontane relatie met dieren en wil dierenarts worden. Ze is soms ontzettend verlegen, zeker als je weet hoe een keikop en een durfal ze kan zijn als ze je eenmaal kent en ze wil al alleen gaan wonen. Ze gaat vast wetenschappen studeren want ze experimeert met alles, zo ook op 1-jarige leeftijd toen ze haar tong in 2 knipte (inderdaad, met een schaar).

Eens zien hoe dat afloopt met die losse tand..

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.