stoppen met shoppen?

ik weet dat het een dooddoener is om over yin en yang te praten, over balans en positieve energie en al die blabla. Maar het is toch een teken van onze tijd dat er wat vaker over meditatie en zingeving gepraat wordt. Misschien is het wel een verlaat fin de siècle, het komt natuurlijk deels door de recessie etc. Toevallig kom ik zelf ook verdacht dicht bij de midlife crisis – er bestaat tegenwoordig zelfs een quarter life crisis, naar het schijnt. Maar wat er ook van zij.. ik moet altijd even lachen als ik weer ergens een ‘stoppen met shoppen’-artikel lees.

Niet dat het concept me doet lachen, hoor, verre van. Ik vind de koopziekte (of ‘retail therapy‘ zoals de echten het noemen) in de Westerse wereld inderdaad wel ver gaan. En ik ben er zelf ook schuldig aan, zijt maar zeker. Als ik had kunnen stoppen met schoenen kopen op het moment dat ik geen schoenen meer nodig had, schat ik dat moment dus op zowat een decennium geleden..

Maar ondertussen is mijn leven dus wel zwaar veranderd en ik zit ook al tien jaar in de derde wereld. Als ik jaarlijks naar Europa kan/mag, wordt daar heel lang naar uitgekeken en hoewel dat in de eerste plaats voor de familie is, is de welvaart en de orde daar toch een factor. Nog eens alle lekkere dingen eten die je al zo lang mist (ode aan de americain préparé), nog eens over een geveegde stoep lopen langs schitterende etalages, nog eens snel internetten, nog eens shoppen..

Het gaat bij ons zelfs zo ver dat we al maanden op voorhand een lijstje op de koelkast hangen waar ik dan twee kolommen op maak: ‘to do’ en ‘to buy’. Vooreerst wordt die lijst gevuld met dingen die we al een tijdje aan het uitstellen waren: onder de noemer ‘doen’ komt dan bijvoorbeeld controle tandarts, internationaal rijbewijs vernieuwen, bankkaart ophalen.. Bij ‘kopen’ is het eerder zoiets als nieuwe bril, grotere memory card voor de camera.. Een zekere planning is dan ook onontbeerlijk want als je maar één keer per jaar echt shopt, moet je ook het verjaardagsfeestje in Oktober al plannen in Maart dus de lijst vertoont al eens het item ‘cadeautje Axelle’ en ‘party bags’ en zo. Soms gaat het wel heel ver: op de groei kopen en uitrekenen wanneer ze welke maat in welk seizoen zullen hebben.

Neem me dus niet kwalijk, mensen, dat ik die enkele dagen ga winkelen als een gek. En ik heb geleerd ook snel en soms impulsief te beslissen. Ik kan moeilijk nog een keertje terugkomen in de solden, he. En heeft de liefde van mijn leven nieuwe sokken nodig? Dat wordt in één winkel tien paar pakken, hopla, geregeld.

En soms vergeet je dus toch dingen. In al die shopgekte en na al dat plannen van waar, wat en hoeveel kan het dus gebeuren dat je thuiskomt en dan blijkt dat de meisjes een instrument gaan spelen en dat werd allemaal netjes op voorhand geregeld maar als die lessen dan beginnen, blijkt mijn kind een klein dropje en moet ik een extra stuk kopen: een gebogen hoofdstuk voor een dwarsfluit.. begin er maar eens aan: tot voor kort wist ik niet eens wat het was, nu moet ik het in de brousse krijgen. Op zo’n momenten zijn familie die iets op hun adres in België willen bestellen of vrienden die binnenkort naar hier komen en het dan voor je meebrengen, echt goud waard. Of te wel: ik winkel zelfs met grote omwegen.

Dus de volgende boodschappenlijst hangt al op de koelkast: Jakarta in April. We gaan duiken bij Bunaken maar die twee dagen Jakarta, dat gaat toch wel niet goedkoop voorbij gaan, ik verzeker het u. Een to do-list heb ik niet gemaakt, want ik denk niet dat de americain préparé daar aan te raden is, maar de Lonely Planet zal me wel genoeg ideëen geven. Maar dat kooplijstje… aha. Naar het schijnt is elektronica daar altijd een goede aankoop, dus een nieuwe lens voor mijn camera staat al op het lijstje. Celeste verjaart in Mei dus haar cadeau wal uit Azië komen. Nog iemand suggesties?

Maar ik beloof dat ik voor de rest de mensen, de cultuur, het eten, het duiken en de schoonheid heel Zen tot me zal laten komen. Deal?

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.