de Jaren 50

Ik heb ze natuurlijk zelf niet meegemaakt he, maar ik ben helemaal zot van de jaren 50. Als ik er wat over lees, krijg ik de indruk dat mensen hard moesten werken om na de oorlog er weer een beetje bovenop te komen. De schoolstrijd in België, apartheid in Zuid-Afrika en heksenjacht op communisten.. het klinkt ook al niet te prettig, dus ik neem wel aan dat ik een zwaar geromantiseerd beeld heb, maar toch, ik geraak er ook niet vanaf..

Misschien is het wel mijn familie zijn schuld: de foto’s in dat oude album zien er zo cool uit. Alee, die 5 foto’s die ik me herinner dan toch. Vooral die met die mega-kinderkoets: een wit monster met grote wielen. En ons mams die vertelde me wel eens over de Expo 58 die ze zich levendig herinnerde want ze woonde toen in Brussel.

Ik zit dus helemaal met het (al dan niet foute) idee dat er na de oorlog weer hoop was, dat ze overal nieuwe dingen aan het bouwen waren, het begin van televisie, jongeren mochten weer jongeren zijn, dat er weer opportuniteiten voor het grijpen lagen overal.. en de mode, ik ben en blijf een meisje he: die mode!

Ik herinner me een foto van ons mams in coole hoge bruine laarzen (‘t zal dan al wel stillekes naar de jaren 60 aan het lopen geweest zijn toen, maar goed) en toen ik vroeg waar die laarzen waren, zei ze droogjes “ja, weggegooid natuurlijk”. Huh?

Ge kunt u dus wel voorstellen hoe blij ik ben met die heropleving nu: al die Jackie Kennedy-jurken (en Brigitte Bardot hotpants?), polkadotjes, Vespa’s, Max zijn geboortekaartje.. Super! En als ik nu in een zomerkleedje rondloop, gemaakt van oude gordijnen, ben ik gewoon hip, tadaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.