Dromen

Ik kan me niet daadwerkelijk een moment voorstellen dat ik als kleine meid dacht “dat wil ik zeker doen/hebben”. Maar gaandeweg zijn er toch dingen die je doet of beslissingen die je neemt omdat je iets wil bereiken of iets verlangt zeker?

Als kind had ik eigenlijk niet echt een idee wat ik later wilde worden. Ik ging van juf (want mijn mama was eentje) naar stewardess (dat zei de rest van de klas), tot dokter (leek me wel cool tot ik ontdekte dat ik niet tegen naalden kan en misschien een ietsje teveel empathie heb). Er is vast nog wel een stadium geweest dat ik mezelf de volgende Madonna achtte, maar dat herinner ik me niet echt. Langzaam maar zeker ontdekte ik op school dat ik beter was in talen dan in wetenschappen. Dus je kiest op een katholieke nonnenschool voor Latijn, dat was een beetje vanzelfsprekend, veel gedroom kwam daar niet aan te pas. Maar omdat mijn grootvader professor wiskunde was, en omdat ik toen en nu nog steeds groot ontzag had voor mijn opa, koos ik Latijn-Wiskunde. Wat een mens daar nu precies mee moet in het leven, ontgaat me in praktische termen wel, maar goed: in het kader van algemene vorming kon het tellen vind ik.

Toen ik dan Germaanse ging doen, was dat ook geen mega-droom die uitkwam of die naar een droom moest leiden, maar een mens studeert nu eenmaal waar ie goed in is en wat hem/haar motiveert, zou je denken, toch? Mijn moeder verkondigde steeds dat ik rechten zou gaan doen en advocaat zou worden, omdat ze me verbaal sterk vond en een goed geheugen had zei ze (diplomatieke vertaling van ‘grote mond’ en ‘eigenwijs, koppig kind’, denk ik). En die druk was duidelijk voelbaar: er stonden reeds in leer gebonden wetsboeken in de kast. En achteraf gezien, had ze misschien gelijk. Misschien had ik dat beter gedaan. Maar goed, je kiest geen studie omdat er 5 jaar later geld mee te rapen valt, ik toch niet, wegens te romantisch en teveel geleid door mijn hart.

Het heeft er op momenten wel eens naar uitgezien dat ik dat diploma zelfs niet ging halen. Het huis uitgaan, twee bijbaantjes er op nahouden, verkeerd vriendje die teveel op stap wou.. en dan stierf mijn moeder terwijl ik voor een exchange program in het buitenland zat.. Maar dat diploma was wel een grote droom en zoals ze zeggen: motivatie is alles.

Het was geen grote droom om les te gaan geven. Maar als je ooit nog van plan bent kinderen te krijgen, is dat een mooie job. En aangezien ik wou gaan reizen en vooral naar het buitenland wou verhuizen, was het zelfs een heel goede keuze, getuige mijn eerste professionele ervaringen: eerst lesgeven aan expats in Brussel, erna in China, erna in de internationale school van Moshi, Tanzania. Bleek ik lesgeven nog leuk te vinden ook, bleek ik zelfs een geduldig mens te zijn (in de klas), who knew?

Als klein meisje had ik zeker en vast geen fantasie over een big fat white wedding. Dat hoor je wel eens, maar dat vind ik een hele rare wens. Prinses voor een dag, de mooiste dag van je leven.. ik vind het eerlijk gezegd een beetje onbegrijpelijk. Maar goed, de schoonfamilie zat in de feest-en event-business dus buiten een wit kleed gaan passen, heb ik absoluut niks gedaan voor mijn huwelijk en werd het toch een groot feest – nog nooit zoveel mensen gekust op 1 dag die ik niet ken..
Dit gezegd zijnde, was een big fat divorce ook geen kinderdroom en die kwam er ook. Nu ja, soms leid je je leven en soms leidt je leven jou. Die zwarte periode heeft me veel geleerd zullen we dan maar zeggen.

Nog opnieuw trouwen, is geen droom. Verrassend veel mensen vragen me dat. Het zal je niet verbazen dat ik er een wantrouwen en zelfs lichte vorm van angst aan verbind nu. Trouwen is een contract met redelijke termen dat je vooral met je hart afsluit, geen wonder dat dat vaak fout gaat. Moest het toch ooit gebeuren (zeg nooit nooit), dan wil ik het vieren in heel erg beperkte kring op het strand: ik schat 12 volwassenen (met hun minderjarige aanhang), met blote voeten in het zand, leuk toch?

Wat wel een droom was, en altijd geweest, was kinderen krijgen. En alle clichés zijn waar: het beste wat me ooit overkwam, je herlegt je prioriteiten, my pride and joy.. En dit complexe leven van wonen in Afrika, papa in Mexico, andere familie in België en stiefpapa hier bij ons, had ik er niet bijgedroomd maar een mens past zich aan..

Laten we de balans even maken.. Diploma halen, check. Kinderen, check. Reizen, check. Liefde van mijn leven, check. Wat droom ik dan nog?

Een leuke voldoening schenkende carrière zou leuk zijn, mijn enige frustratie op dit moment is professioneel. Liefst wil ik ook een carrière in de lijn van wat ik studeerde: taal, schrijven. En een dosis ambitie steekt toch wel de kop op: beetje mezelf bewijzen en fatsoenlijk verdienen, beetje doorgroeien..
Ooit een boek uitgeven is dan de ultieme droom natuurlijk. Niet bijzonder origineel maar dat kan de pret niet drukken, de Nobelprijs literatuur winnen hoeft niet persé.
De volgende stap in mijn leven waar ik op dit moment mee bezig ben, en van droom, is verhuizen uit Afrika. Niet omdat ik zo graag weg wil uit Afrika maar de rest van de wereld lonkt en na 10 jaar Tanzania, heb ik alles gedaan/gezien/beleefd wat ik persoonlijk van Afrika kan krijgen. Ik ben op dit moment een beetje meer pragmatisch dan mijn romantische tienerversie: een betere carrière, nieuwe indrukken en ervaringen, grotere en betere scholen voor de meisjes, misschien zelfs een eigen zaak en/of huis.. Ik denk persoonlijk aan Latijns-Amerika, maar goed, we zijn luidop aan het dromen nu, de kinderen en de relatie en de carrière spelen allemaal een rol. Het goede nieuws is wel dat mijn houding erg positief is: the sky is the limit. Maar dat is echt de limit: op de maan wil ik niet gaan wonen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.