Eetgewoonten

Ik heb verschrikkelijk eetgewoonten. Ik zeg dat zonder enige schaamte en zonder enige motivatie om daar wat aan te doen. Of nee, dat is niet helemaal waar. Al 8,5 jaar doe ik er wél iets aan. Acht jaar en half is immers de tijdspanne dat ik al kinderen heb en aangezien in de maatschappij van tegenwoordig elke moeder minstens de perfectie moet evenaren, zet ik dus 3 keer per dag een gebalanceerde maaltijd op tafel en was ik om 16u een stuk fruit. Of twee stukken fruit, want ik heb twee kinderen.

Maar mijn eigen slechte eetgewoonten dus. Ik weet niet of dat nature of nurture is maar mijn mama had dat ook. Dus dan weet je nog altijd niet of het nature of nurture is natuurlijk, haha. En wat doe je dan dat zo slecht is, hoor ik u denken (of ik denk het even voor u). Awel, ik eet niet op geregelde tijdstippen. Het ontbijt sla ik al per definitie over. Mijn metabolisme is nog niet wakker om 7u ‘s ochtends. Mijn lichaam smeekt dan om koffie. Nog zo’n slechte gewoonte, ik drink veel te veel koffie, sloten zeg maar. En naarmate ik druk bezig ben of niet, sla ik nog wel eens meer maaltijden over. Maar, zo vertel ik mezelf dan, Massai eten ook maar één keer per dag! Niet dat ik dat zeker weet hoor, maar dat klinkt zo goed. Bovendien drinken Massai geitenmelk gemengd met geitenbloed (dat weet ik dan weer wél zeker) en dat doe ik dan weer liever niet maar des excuses sont fait pour s’en servir. (Nog eentje die ik erfde van mijn mama)

Maar ik ken iemand die enkel op vaste tijdstippen kan eten: ontbijt om 7u, misschien een droge koek om 10u (ik vind dat niet uit he, hij noemt dat zelf letterlijk ‘een droge koek’), lunch om 12u30, avondeten om 19u. Als je dan eens toevallig op een zondag uitslaapt en pas om 11u van de bakker thuiskomt met warme, geurende, verse koffiekoeken dan kan hij daar niets mee: dan moeten die koeken daar blijven liggen tot 12u30. On-be-grijpe-lijk vind ik dat. Maar goed, ik eet als mijn maag rommelt en dat is vast niet beter.

Nu moet ik wel toegeven dat ik met het ouder worden steeds meer groenten eet. Als ik kind moet ik echt een verwend nest zijn geweest want ik herinner me toch echt heel duidelijk dat mijn pa soms 3 verschillende (drie!) schotels klaarmaakte om zijn kroost gelukkig te maken, en dat ik dan toch nog de groenten uit mijn geprefereerde plat ging zitten pulken. Ik herinner me trouwens ook heel duidelijk die ene keer dat ik mijn witloof MOEST opeten (die ene keer dat er door mijn ouders voor de vorm gedaan werd alsof ze ook streng konden zijn) en dat ik hem weer uitkotste.. Maar ik dwaal af.. Groenten dus. Tegenwoordig staan er elke dag zowel koude groenten (een slaatje dan he, je begrijpt me wel) én warme groenten op tafel. En dat smaakt me dan ontzettend. Ze zeggen dat je dagelijks eigenlijk 300gr groenten, 200gr koolhydraten en 100gr vlees zou moeten eten. Dat zou voor mijn eigenlijk wel eens kunnen kloppen.

Ik las vorige week in het Nieuwsblad een artikel met de vette kop “we eten te weinig groenten en fruit“. Dat blijkt dus nog wel mee te vallen met die slechte eetgewoonten van mij dan, dacht ik zo bij mezelf. Alleen die timing he, die krijg ik niet goed. Ben ik echt de enige die 3 maaltijden per dag echt veel vind? Mijn dokter zei zelfs dat 5 à 6 kleine maaltijden nog beter zijn aangezien ik aanleg heb voor maagzweren. Ik moet er niet aan denken, dat betekent een godganse dag eten kopen, zoeken, klaarmaken, kauwen, slikken en verteren. Een andere herinnering schiet me nu te binnen.. Mijn oudste broer en ik hadden in onze studententijd een vaste afspraak: maandag om 16u, stoofkarbonaadjes in den Alma in de Tiensesteenweg.  Stoofkarbonaadjes in den Alma, mmmm, die waren echt goed (en goedkoop). Maar om 16u? Ik hoor u gewoon eyerollen..  Maar dan was er niemand in den Alma, dan moest je niet aanschuiven en kon je zitten waar je wou. Dus mijn broer heeft het ook.. (Nature of nurture?)

Wat ik dan wel weer belangrijk vind, is de kwaliteit van mijn eten. Ik kan veel tijd steken aan het klaarmaken ervan en ik kan best wel geld spenderen aan de ingrediënten. Die ene maaltijd die ik dan wel eet op een dag, die moet dan wel echt goed zijn 🙂 Dat is geen nature, dat is gewoon Belgisch denk ik. Ik zie het in de hele wereld: veel mensen beschouwen eten als iets dat hen in leven houdt, in het ergste geval zelfs als een bezigheid, als het dan ook nog lekker is, is dat voor hen enkel meegenomen. Ik heb al in 4 werelddelen ongelooflijk lekkere dingen gegeten maar meestal is dat omdat ik er zelf naar op zoek ga, het is geen evidentie. Maar goed, les gouts et les couleurs ont ne discute pas zeker? En dat is ook weer een vaste uitdrukking die mijn mama altijd gebruikte. Ze gaf me dus geen goede eetgewoonten mee, maar toch een hoop wijsheid denk ik dan. Food for the brain is also good.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.