Something fishy going on: een experiment

Ik ben begonnen met een experiment: Ik kook nog steeds voor het gezin wat ik anders zou koken – wat zij zouden kiezen dat ik kook eigenlijk – maar ik eet hetzelfde met vis.

Ik heb geen problemen met vlees, ik heb evenveel zin in een goede steak af en toe als de volgende en ik ben dol op filet americain, maar ik ben ook gek op vis.. Alleen, ik ben de enige thuis. De laatste keer dat ik vis maakte voor ons vieren, kwam Celeste binnen in de keuken om te vragen wat er die avond op het menu stond. Ik antwoordde naar waarheid “vis” en ze zei “maar ik lust geen vi-i-i-i-is!”. Dus ik weer “maar jawel, als we ergens gaan eten en ik bestel fish fingers voor je, dan vind je het heel lekker!” Waarop zij weer “I only like the fingers, not the whole body!” En nochthans, ik koop alleen mooie filets he, niets van dat gedoe met een hele vis en de ogen er nog in en al, maar neen, niet goedgekeurd..

Het lief is enerzijds nog erger, anderzijds makkelijker (hij is een complex geval, what can I say). Hij is één van die typische mannen die al op voorhand zegt “ik eet niet graag vis”, alsof er maar 1 type vis bestaat. Waarschijnlijk bedoelt ie dan de drooggekookte kostschool-vis die vrijdag op internaten wordt geserveerd.. Maar zo’n opmerking, daar komen mijn haren van recht..
Bovendien zegt ie dat hij principiëel tegen vis eten in Afrika is, aangezien ze hier met dynamiet vissen, koraal vernietigen en zonder enige regelgeving alle wateren over bevissen. Daar heeft hij een punt, absoluut, maar dan vraag ik me toch meteen af wanneer ik voor het laatst weer eens een Afrikaan een levende kip onder een snelbinder op zijn fiets heb zien steken, of een levende geit in de kofferruimte van een lange afstandsbus heb zien gooien.. En zijn tegenzin om vis te eten is trouwens even groot als ik geïmporteerde in-reglementaire-kwekerij-geproduceerde zalm serveer.. Ethische discussies zijn altijd moeilijk, en ik ben niet helemaal bereid volledig vegetariër te worden, ik geef het toe.

In het begin loste ik deze kwestie op met op restaurant vis te bestellen. Uit eten gaan is best betaalbaar in Afrika (nee, geen maïskolf op straat maar ook de betere restaurants die er zijn) dus dat gebeurde geregeld. Maar net zoals voor vegetariërs denk ik zo, is de buit soms mager.. Of de vis is saaie tilapia waarvan je weet dat ie wordt ontdooit zodra jij hem bestelt, of er staat een “fish choice of the chef” op het menu die dan onbestaande of dezelfde tilapia is.. The king prawns die staan te pronken op de kaart blijken eens op het bord eerder miniscule roze garnaaltjes te zijn, darmkanaaltje intact. Bovendien zijn de kust en de grote meren (Victoria, Tanganyika) best een eindje rijden dus als je al niet echt 100% zeker bent dat de koeltruck ook een werkende koeling had, is vis bestellen altijd een risico. In een restaurant moet je dan weer zeker zijn dat de generator aanslaat voor de diepvriezer zodra de elektriciteit uitvalt. Maar kippen hebben dan weer vaak salmonella.. You can’t win. (Ik moet je er vast niet bij vertellen dat ik hier al vaker voedselvergiftiging heb gehad dan malaria?)

Maar goed, een lange inleiding om ertoe te komen dat ik dus een experiment ben begonnen. Ik kook thuis wat mijn geliefden met hun drietjes graag eten en ik vervang mijn portie vlees door vis. Dus dat werd de afgelopen dagen achtereenvolgens: hamburger met zalm en advocado, frietjes en sla (een aanrader!); Kentucky fried fish fillet (dat korstje, mmm) met rijst; vanavond wordt het groenten- en aardappel gratin dauphinois met een stukje vis; op de planning staat nog spagetthi carbonara met gerookte zalm.. Het heeft me allemaal tot dusver zo goed gesmaakt dat ik me afvraag waarom er niet meer restaurants of snackbars dit principe toepassen. Er wordt zo vaak gevraagd “met frietjes, kroketjes, puree of rijst?”, waarom vragen ze niet “met vlees of vis?”.

Ik laat het u weten als ik nog gouden vondsten doe .. of als ik het beu ben.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.