Zure regen

Er is iets dat me niet loslaat de laatste tijd.. Niet zozeer voor het feit zelf, maar voor de redenen en verklaringen (of het gebrek daaraan?) erachter.

Ik leg even uit. Sinds een tijdje wordt ons klein idyllisch stadje (uhum) geteisterd door een anonieme blog van een wel erg kritisch mens. Of nee, eerlijk gezegd: de stad wordt geterroriseerd door een schizo-freak.. De eerste berichten kon je misschien nog als kritisch benoemen, maar de laatste posts hebben ervoor gezorgd dat de auteur is gearresteerd en de blog door meneer Google hemzelve van het net is gesmeten.

En ik zou natuurlijk mezelf niet zijn als ik me daar geen vragen bij zou stellen: Wat bezielt zo iemand? Wat denkt zo iemand daar mee te bereiken?.. En in het verlengde daarvan: Waarom gaan sommige mensen over een zekere grens? Waar halen mensen hun waarden en hoe beinvloedbaar of wankel zijn die? Niet dat ik nu een doctoraatsverhandeling psychologie wil lezen die gewijd is aan crazy blogsters, maar het zet ne mens toch aan het denken.

Het spijtige, is mijn verontrustende conclusie. Deze schrijfster is een hoog opgeleid bevoordeeld mens met sympathieke ouders – die op hun beurt een goede opvoeding hebben voorzien voor hun dochter en zelf een hoge baan hebben in een internationale organisatie. Of dat wordt althans beweerd, ze is beschuldigd maar (nog) niet schuldig bevonden en dus doet niemand teveel uitspraken over de wie, wat, hoe.

Maar in het algemeen: wat gaat er dan mis met zo iemand? Wat trekt iemand over naar de dark side? Ik vond het heel makkelijk om bij een artikel over Anders Breivnik meteen te denken “wat ne gek, schorem, basse classe” en klaar, geklasseerd. Maar deze blogster is misschien een vriendin van een vriendin. Het komt heel dichtbij en ik bedenk me: hoe gedreven, ambitieus en volhardend een intelligent persoon kan zijn op positieve wijze, zo kan diezelfde intelligente persoon dat ook op negatieve wijze. Waarom dan? Een tik van de molen? ‘Ziek’ wordt ze hier op straat genoemd. ‘Schizo’, vind ik haar zelf. Maar dom, lamlendig, lui, of tam kan je haar niet noemen. Zij is niet een van de 90% volgers van deze wereld. In de juiste omstandigheden zou ze veel goeds bereikt hebben, een carriere gehad hebben, in plaats van dit..

Raar, vind ik dat. Beetje beangstigend ook. Ik zal zelf nog maar een beetje verder bloggen over huisje, boompje, beestje..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.