Noord-Oost Serengeti

Ik vind Oudejaarsavond geen leuk feest. Het lijkt me een dag als een andere – alleen is deze dag alle kans om spontaan leuk te worden kwijt met alle opgeklopte druk dat hij leuk MOET zijn.

Dit jaar had ik geluk.. ik mocht naar Serengeti Migration camp. De naam is misleidend want de migratie beweegt in een cirkel gedurende het hele jaar dus geen enkele plek kan je de migratie garanderen maar aangezien ik die in November in Noord-Serengeti had gezien, stond het niet op mijn afvinklijstje. Bovendien was het korte regenseizoen dit jaar uitzonderlijk lang dus het regende er en dat bederft voor sommigen ook de pret maar mij kon het hoegenaamd niet schelen. De bush is de bush – met of zonder regen beter dan de stad, en al helemaal op Oudejaarsavond!

Het kamp zelf was geweldig, mooi en goed georganiseerd. Bleek ik nog enkele waiters en viavia de managers te kennen dus we hebben oorlogsverhalen uitgewisseld en goed gelachen. Ik zag cheetah en luipaard in 1 dag dus de game drive was ook geslaagd. Het was de eerste keer dat ik in een kamp verbleef waar ik echt het gevoel had dat ik tussen de beesten zat, dat ik te gast was in hun huis en wel even mocht rondkijken. De hippos in de grumeti rivier knorden me in slaap, de aapjes stalen mijn broodje bij de soep, de hyrax lag gewoon op de vloer in de receptie te slapen..

De meisjes waren in December in Florida in Disney World en je zou je geen groter contrast kunnen voorstellen dan tussen de ongetemde Savanah en het Amerikaanse consumeer-entertainment in pakskes. De ironie wil dat de meisjes in Disney world op safari zijn geweest. Een van de talloze attracties is het Afrika-park, en daar word je met een busje/treintje op een voorgemaakt spoor door een nep-Savanah geloodst. Ik zag de foto’s, het is echt ontzettend goed gedaan: de giraffe komt tot aan je treinwagonnetje, de leeuwen liggen op een kopje die ik niet van de echte kan onderscheiden.

Op safari.. in Florida!

Op safari.. in Florida!

IMG_0063 IMG_0067

Voor mij was het een eye-opener.. Dus daar komen die naieve vooroordelen van Amerikanen vandaan! Alle Noord-amerikaanse toeristen die hier op vakantie komen, klagen over hetzelfde en geven van dezelfde onwetendheid blijk.

Natuurlijk lijken onze wegen slecht en de afstanden groot als je gewend bent om in een treintje op een spoortje op een asfalt ondergrond in een parkje te gaan waar de verscheidene diersoorten en landschappen afgehaspeld worden op maat van iemand met de spanningsboog van een MTV-kijker. Natuurlijk krijg ik vragen als “what is the capital of Africa?” van bezoekers als je in een theme park wandelt dat “Africa” heet in een geheel park dat “world” heet.

Ik geef toe: de wegen zijn slecht (heel slecht) en de afstanden zijn groot. Maar wist je niet wat je kwam bekijken dan? Ze willen allemaal het weidse landschap met de vergezichten en de ongetemde natuur komen kijken maar dan klagen ze dat het landschap toch wel heel erg weids is en de natuur toch wel heel erg ongetemd. Ik ging er in het begin altijd heel serieus op in, met alle moeite om mijn liefde en het ontzag voor dit continent over te brengen. Nu heb ik steeds meer de neiging eens te glimlachen met een “tja..”-knikje.

Als ik dan het privilege heb om te logeren in een kamp als Serengeti Migration camp dan kan ik dat alleen evenaren als exact dat: een privilege. En voor de meisjes is een speelparadijs als Disney ook een nieuwe ervaring dus 2013 begon goed, meer van dat zou ik zo zeggen!

IMG_0044 IMG_0079 IMG_0127

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.